LAS Prlekija na sestanku ARSKTRP glede problematike izvajanja projektov CLLD

Predstavniki vodilnega partnerja LAS Prlekija smo se dne 12. 9. 2017 udeležili sestanka z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoja podeželja (ARSKTRP) glede problematike izvajanja projektov v okviru CLLD, financiranih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Sestanek je potekal v dvorani Smelt, Dunajska 160, Ljubljana. (vabilo)

Na sestanku je najprej direktor ARSKTRP g. Benedik Jeranko izpostavil glavne zaznane pomanjkljivosti vloženih projektov, sodelavci Sektorja za razvoj podeželja so nato predstavili konkretne primere napak in njihove posledice.

 

Ključne pomanjkljivosti in napake so se dogajale pri predložitvi treh ponudb za uveljavitev stroškov ter pri prilaganju zakonsko predpisanih dovoljenj, soglasij in druge dokumentacije. Tri priložene ponudbe morajo biti datirane pred oddajo na javni poziv LAS, morajo biti primerljive (po vsebini) ter izdane s strani ustreznih izdajateljev. To pomeni, da ponudbe datirane po roku za oddajo na javni poziv ne bodo upravičene. Agencija obenem tudi preverja, če imajo izdajatelji ponudb registrirane takšne dejavnosti, da lahko izdajo dotično ponudbo. Povedano pa je tudi bilo, da projekti brez ustreznih soglasij in dovoljenj, ne bodo upravičeni do financiranja.

Na ARSKTRP so do začetka septembra prispele 203 vloge, ARSKTRP pa jih je odobrila nekaj čez 20. Po dosedanjih izkušnjah rabi ARSKTRP za pregled in odobritev posamezne vloge med 4 in 6 mesecev.

Da bi se pregledi in odobritve vlog pospešili, je ključna sprememba Uredbe CLLD, ki je sedaj v javni obravnavi. Predlagane spremembe bodo omilile predpise glede treh ponudb in tako olajšale prijavo ter posledično tudi pregled in potrditev vlog.

sestanek Aktrp 20170912

0
0
0
s2sdefault