Nastajanje kuharske knjige »Glamur«

V okviru projekta sodelovanja Glamur, ki ga izvajamo v sodelovanju z LAS Ovtar Slovenskih goric in avstrijskim LAS Vulkanland, je ena izmed aktivnosti tudi priprava prav posebne kuharske knjige. Poleg recepture in fotografij bo knjiga vsebovala tudi kako anekdoto, zgodbo, morda običaj, kdaj se je ta jed pripravljala in kako se je jedla. Svoje recepture in načine priprave posamezne jedi bo pripravila skupina, društvo ali organizacija, gostilna ali posameznik, ki deluje v posamezni občini.

S fotografiranjem jedi po izbranih receptih smo začeli januarja v Apačah pri Jožici Semler iz Hiše dobrot, kjer smo delali »tamerli« ali zlevanko, v Gornji Radgoni pa smo pri Danijeli Borko iz Turistične kmetije Borko pripravili gobovo juho z ajdovo kašo. Marca smo na Razkrižju pri Ireni Makovec delali mlince, na Kmetiji Vargazon iz Cvena pa smo poslikali postopek nastajanja mesa iz tünke. Pripravo »bosmana« ali »presmeca« (velikonočni kruh) so nam junija pokazali na Domačiji Ros iz Vučje vasi, pri Ireni Ajlec iz Sv. Jurija ob Ščavnici pa smo spekli orehovo potico. Julija smo v Zgornjem Konjišču ob Muri ulovili ribo (mreno), ki so jo nato na tradicionalen način pripravili v Gostišču Vrtnica, na Ekološki kmetiji Topolovec iz Veržeja pa smo naredili »pocane« oz. kvašene murke. Septembra bomo kuhali na SŠGT Radenci.

Kuharska knjiga bo tako v slovenskem kot tudi v nemškem jeziku, osredotočena pa bo na jedi, ki so pripravljene iz regionalnih produktov z območja Prlekije, Slovenskih goric in Vulkanlanda.

razkrižje mlinci

potica2 potica

ros2 presmec 

riba ulov Vrtnica

kmetija topolovec Topolovec